Nu se stie cu exactitate, dar probabil ca prima contrafacere dateaza de la aparitia monedei in societatea umana. Romanii au comis o serie de contrafaceri, numite ulterior "legale", batand monede din cupru argintat. Cu acestea erau platiti soldatii romani care luptau in teritoriile dusmanilor. Daca ei cadeau prizonieri, romanii nu voiau sa piarda aur si argint in acest mod! (...) detalii... In tarile in care democratia si economia de piata se consolideaza, tari care au cunoscut regimuri dictatoriale sau economii centralizate, libertatea a dus la o adevarata explozie pe piata serviciilor si a bunurilor de larg consum. Avand in vedere ca legislatia de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala, a marcilor, in aceste tari apare si se consolideaza in timp, organele de control ale statului nu reusesc intotdeauna sa lupte eficient impotriva contrafacerilor. Produse cosmetice, medicamente, produse textile, alimente, telefoane mobile, CD-uri cu muzica sau softuri, piese de schimb la autovehicule, iata o multitudine de produse contrafacute, aruncate pe piata, sub numele unor marci celebre la preturi atractive. Cine pierde din vanzarea acestor produse contrafacute? (...) detalii...

Interviu cu D-na Monica Tatoiu


Director general al Cosmetics Oriflame Romania

 
Cum apreciati aparitia în România a unei organizatii a societatii civile care si-a propus sa combata contrafacerile?

În România exista o legislatie europeana privind concurenta neloiala, privind politicile de vânzare, privind calitatea produselor, privind distributia si marketingul. De asemenea, au fost create organismele si structurile necesare implementarii acestei legislatii. Aparitia unei asociatii care sa combata contrafacerile reprezinta un pas important în accelerarea proceselor de aliniere reala, în practica, a pietei românesti la regulile jocului pe piata occidentala. Tranzitia de la litera legii la spiritul ei necesita o contributie activa din partea organismelor non-guvernamentale într-un spatiu economic în care schimbarea de mentalitate se produce mai lent decât aderarea teoretica la economia functionala.
Este asa grav fenomenul contrafacerilor în România?

Piata”neagra” din România este estimata “optimist” la nivelul de 40% în conditiile unei fiscalitati excesive generate natural de neplata contributiilor la buget a companiilor fara acces la capital si fara productivitate. Micul antreprenor, pentru a supravietui pe o piata cu putere de cumparare mica vinde contrafaceri pentru ca asta cere clientul. “Brand” la pret cât mai mic. Calitatea asociata unui brand nu este corelata în perceptia clientului final cu pretul deoarece acesta este prohibitiv. Contrafacerile se vând. Exista cerere. În consecinta exista piata. Ea este atât de mare cât este cererea.
Care este impactul acestui fenomen asupra pietei cosmeticelor?

Piata cosmeticelor este subordonata trendului general. Impactul negativ este mai mare sau mai mic, functie de segmentul de produse. Cel mai mare impact negativ se înregistreaza pe piata parfumurilor, cel mai putin semnificativ pe piata produselor Skin Care. În domeniul produselor complementare produselor cosmetice, respectiv accesorii, se înregistreaza o concurenta neloiala mai mare datorita importurilor din China prin persoane fizice.
Ce masuri au adoptat producatorii din industria cosmeticelor pâna în prezent pentru combaterea contrafacerilor?

Nu sunt în masura sa fac aprecieri privind toti distribuitorii de cosmetice. Pot în schimb sa va comunic ca în cazul Oriflame, controlul contrafacerilor este foarte eficient datorita exclusivitatii companiei pe care o conduc privind importul acestui brand. Orice produs distribuit în România de agenti economici care nu au contract cu Oriflame sunt contrafaceri. Buna cooperare cu autoritatile de protectia consumatorului si reactiile prompte ale functionarilor din cadrul acestui departament de control au dus la eliminarea rapida a tuturor intentiilor de frauda.

 


Aspecte legale     Design by UnPixelVesel - coded by G.V.