Nu se stie cu exactitate, dar probabil ca prima contrafacere dateaza de la aparitia monedei in societatea umana. Romanii au comis o serie de contrafaceri, numite ulterior "legale", batand monede din cupru argintat. Cu acestea erau platiti soldatii romani care luptau in teritoriile dusmanilor. Daca ei cadeau prizonieri, romanii nu voiau sa piarda aur si argint in acest mod! (...) detalii... In tarile in care democratia si economia de piata se consolideaza, tari care au cunoscut regimuri dictatoriale sau economii centralizate, libertatea a dus la o adevarata explozie pe piata serviciilor si a bunurilor de larg consum. Avand in vedere ca legislatia de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala, a marcilor, in aceste tari apare si se consolideaza in timp, organele de control ale statului nu reusesc intotdeauna sa lupte eficient impotriva contrafacerilor. Produse cosmetice, medicamente, produse textile, alimente, telefoane mobile, CD-uri cu muzica sau softuri, piese de schimb la autovehicule, iata o multitudine de produse contrafacute, aruncate pe piata, sub numele unor marci celebre la preturi atractive. Cine pierde din vanzarea acestor produse contrafacute? (...) detalii...

Interviu cu Dl. Thomas Ehmer


director al firmei Puma AG Germania

 
Ce parere aveti de înfiintarea unei asociatii pentru combaterea contrafacerilor în România?

În mod cert este o îmbunatatire. Pâna acum aveam o mare problema pentru ca societatea civila nu stia despre contrafaceri , iar guvernul nu avea posibilitatea sa se ocupe îndeaproape de rezolvarea acestei situatii. În acest context, înfiintarea unei asociatii românesti de lupta împotriva contrafacerilor este absolut fantastica si poate colabora cu asociatii europene anticontrafaceri. Este important sa se întâmple acest lucru deoarece contrafacerea afecteaza locurile de munca, ducând la cresterea somajului. Uniunea Europeana încearca sa faca o estimare: câte slujbe se pierd din cauza contrafacerilor într-un singur an. S-a ajuns la 30.000. Deci, daca esti în stare sa pierzi 30.000 de locuri de munca, tu, ca societate, ai deja o problema. Chestiunea trebuie tratata, as putea spune, stiintific, pentru ca pierderea de slujbe atrage si pierderea de bani.
Credeti ca România este o piata predilecta pentru produse contrafacute, dat fiind nivelul scazut de trai ?

N-as putea spune clar acest lucru. Dupa S.U.A., Europa de Vest si Japonia, România poate fi o piata economica importanta. Exemple sunt tarile din fostul bloc comunist: Cehia are deja o corporatie internationala, Polonia este în crestere. În ultimii 10 ani, România a avut o puternica dezvoltare economica, în aceasta perioada s-au facut afaceri cu si în România.
Ce relatii aveti cu China ?

Cu China avem o dezvoltare internationala, ne îndreptam atentia catre fabricile din China si îi tratam ca pe niste parteneri.

Ne puteti spune câteva cuvinte despre Conferinta Internationala pentru Combaterea Contrafacerilor, ajunsa la a doua editie, care s-a desfasurat la Constanta si la care ati fost invitat?

Este un aspect pozitiv si este o consecinta a bunei colaborari pe care o avem cu Guvernul Român. Demonstreaza decizia României de a lupta împotriva contrafacerilor , iar premizele acestei lupte au fost explorate în aceasta conferinta.

 


Aspecte legale     Design by UnPixelVesel - coded by G.V.